Kunst10Daagse Bergen en Bergen aan Zee

De Kunst10daagse is een evenement waarbij 260 kunstenaars exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in het lommerrijke kunstenaarsdorp Bergen en in het stranddorp Bergen aan Zee in Noord-Holland. Dit culturele herfstfestival vind plaats van vrijdag 19 t/m 28 oktober.

De Kunst10daagse is breed geprogrammeerd met een artistiek en toegankelijk palet van schilderkunst, beeldhouwwerk, installaties, fotografie, etsen en keramiek. Daarnaast staan er op diverse locaties in Bergen en Bergen aan Zee muziek- en toneelvoorstellingen op het programma.

 

Beeldende kunst, literatuur, muziek en podiumkunsten

Al in de zeventiende eeuw waren de duinen, de zee en het dorp een inspiratiebron voor gerenommeerde schilders als Ruysdael en Van Goyen. Rond 1900 vestigden zich de eerste kunstenaars in Bergen die later de geschiedenis in zouden gaan als de Bergense School. Ook schrijvers, beeldhouwers, componisten en cineasten kwamen naar Bergen. Allen droegen zij bij aan het culturele en artistieke klimaat dat Bergen zo uniek maakt.

In de lijn van deze traditie ontwikkelt het bestuur van de Kunst10daagse haar activiteiten. Het betekent uitdrukkelijk dat naast kunstschilders en beeldhouwers ook schrijvers, musici en artistieke ondernemers van moderne kunst de gelegenheid krijgen te exposeren. Het bestuur biedt professionele kunstenaars, galeries, en jong talent een podium voor hun artistieke producten. Met als uiteindelijke doel de toegang tot beeldende kunst zo laagdrempelig mogelijk te houden. 

De Kunst10daagse ging in 1993 van start. Inmiddels zijn we bijna 25 jaar verder, komen er elk jaar circa 40.000 bezoekers en is Bergen de thuisbasis van belangrijke culturele evenementen.
Zo is het muziekfestival voor jong talent The International Holland Music Sessions niet meer uit Bergen weg te denken. De Zwarte Schuur/Filmtheater CineBergen is een regionaal filmhuis, met hoogstaande artistieke producten. Daarnaast zijn er de talrijke galeries die ieder afzonderlijk Bergen interessant maken voor de kunstliefhebber. Ook kunstenaars van verschillende disciplines die zich hier vestigen, dragen bij aan wat het kunstenaarsdorp Bergen is gaan heten. Museum KRANENBURGH met haar museale en educatieve functie is een plaats waar kunst zich kan ontwikkelen, geen discipline uitgezonderd. Beeldende kunst, literatuur, muziek en podiumkunsten vinden hun weg naar dit gebouw met internationale allure aan de rand van Bergen.

De Kunst10daagse van Bergen is verbonden met en komt voort uit deze rijke culturele en artistieke traditie. Wij zien de 26e editie van dit evenement met vertrouwen tegemoet en wensen de deelnemers opnieuw veel succes. De bezoekers nodigen wij nu alvast uit; wandel door de website, laat u inspireren en bezoek ons kunstenaarsdorp tijdens de Kunst10daagse.

De Kunst10daagse 2018 vindt plaats van vrijdag 19 tot en met zondag 28 oktober.
De meeste locaties zijn gratis toegankelijk en dagelijks geopend van 11.00 - 17.00 uur.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

Webcam Bergen aan Zee

Live beelden van het strand van Bergen aan Zee

 Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt.